
Ονομασία σπηλαίου: Αγίου Γεωργίου Κιλκίς
Περιοχή: Μελιδόνι Ρεθύμνου Κρήτης
Η ιστορία είναι πραγματική.
Γράφει ο Παναγιώτης Ταρναβας
Ιούλιος 2012 με φοβερή ζέστη,ανηφόριζα προς το πέραμα για εξερεύνηση του σπηλαίου. Ο Γεροντόσπηλιος όπως αλλιώς λέγεται το σπήλαιο Μελιδονίου, βρίσκεται βόρεια του ομώνυμου χωριού του Μυλοποτάμου και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων.
Εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το σπήλαιο έχει τεράστια ιστορική σημασία καθώς έχει εκτυλιχθεί μέσα σε αυτό μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ιστορίας.
Τον Οκτώβριο του 1823, 370 γυναικόπαιδα και 30 άντρες βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία που είχε προκαλέσει ο Χουσεΐν Μπέης.Τα γυναικόπαιδα για να αποφύγουν τον Οθωμανό τύραννο είχαν οχυρωθεί μέσα σε αυτό. Αρχικά ο Χουσείν με το στρατό του ζήτησε από τους Κρητικούς να παραδοθούν, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Μετά από τρίμηνη πολιορκία αποφάσισε να φράξει την είσοδο με εύλεκτες ύλες και στη συνέχεια έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των έγκλειστων.
Στην κεντρική αίθουσα υπάρχει ένα οστεοφυλάκιο με τα κόκκαλα των ηρώων για να θυμίζει το δράμα της ιστορίας που σας προανέφερα. Η είσοδος της σπηλιάς είναι αψιδωτή και οδηγεί στην πρώτη αίθουσα που ονομάζεται "αίθουσα ηρώων" όπου υπάρχει και το μνημείο. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε σταλακτίτες και σταλαγμίτες τεραστίων διαστάσεων, δεξιά βρίσκεται η "αίθουσα Πάσλευ" όπου και εκει οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες δημιουργούν ένα ονειρικό θέαμα. Υπάρχουν άλλες τρεις αίθουσες, η "αίθουσα των Βράχων", η "αίθουσα της Καταβόθρας" και το "Υπερώον" όπου είναι εξίσου εντυπωσιακές και μαγευτικές.
Ηεξερεύνηση ήταν μοναδική και την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον βρεθεί στο Ρέθυμνο.
Σπήλαιο Μελιδονίου (Γεροντόσπηλιος)


Ευχαριστούμε τον κ.Ταρναβα για όσα μας έγραψε και αναδεικνύουν το κομμάτι της ιστορικής αξίας του σπηλαίου!!

