top of page

Ονομασία σπηλαίου: Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

Περιοχή: Λόφος Κιλκίς

Η ιστορία είναι αληθινό γεγονός.

Προέρχεται από τις μνήμες των νεανικών χρόνων του παππού ενός μαθητή του Νηπιαγωγείου μας που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή του λόφου. Γράφτηκε αμέσως μετά από επίσκεψη των μαθητών μας στο σπήλαιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χριστοδουλίδης συνόδευε τον εγγονό του και παρακολούθησε την έρευνα και τις δράσεις μας στον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου.

 

Γράφει ο Ιωάννης Χριστοδουλίδης

     Ξεκινώντας για το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου η παρέα (4-6 άτομα) παίρναμε μαζί μας σχοινί και φακούς. Ανεβαίνοντας μέσα από το λόφο φτάναμε στο σπήλαιο περίπου σε είκοσι λεπτά. Μπροστά στην είσοδο υπήρχαν μεγάλα βράχια, βρωμόδεντρα και συκιές. Δέναμε το σχοινί σε κάποιο δέντρο. Μπροστά έμπαινε ένας με φακό και ο τελευταίος έδενε το σχοινί στη μέση του. Τα πρώτα 50-100 μέτρα πηγαίναμε έρπειν μέσα σε κρύα νερά και φτάνοντας στη μεγάλη αίθουσα σηκωνόμασταν.

    Η μεγάλη αίθουσα στην οροφή της ήταν καλυμμένη με νυχτερίδες. Το σκοτάδι ήταν πολύ πυκνό και μόνο εάν είχαμε πάνω από δύο φακούς μπορούσαμε να δούμε την οροφή. Καμιά φορά σκαλίζαμε με πέτρες ή κομμάτι από κεραμίδι πάνω στους τοίχους του σπηλαίου. Σήμερα (24/4/2015) κατάλαβα ότι δεν κάναμε κάτι καλό. Συγνώμη...

    Από τη μεγάλη αίθουσα πηγαίναμε δεξιά και φτάναμε σε ένα σημείο που υπήρχαν δύο ξύλινες σκάλες σάπιες. Η μια ανέβαινε και η άλλη κατέβαινε προς άγνωστη κατεύθυνση και οι δυο, σε τόσο βάθος και ύψος που δε βλέπαμε τις άκρες τους. Εκεί σταματούσαμε. Λέγαν τότε οι μεγαλύτεροι ότι η μια πήγαινε προς το Νοσοκομείο και η άλλη πίσω από τη Μητρόπολη.

 

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

("Τι Πουλασούχ το τρυπί")

Ο κ. Χριστοδουλίδης μας είπε ότι είχε να επισκεφθεί το σπήλαιο από τότε... Επομένως δεν το είχε δει ποτέ ως επισκέψιμο. Αυτό που είδε δεν του θύμισε τίποτε από τη σπηλιά που είχε κρατηθεί στις αναμνήσεις του από τα μικρά του χρόνια.

Τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή την προσωπική εμπειρία που μοιράστηκε μαζί μας, καθώς αγαπούμε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αφηγούνται οι παππούδες!!

bottom of page