top of page

Ονομασία σπηλαίου: Αλεπότρυπα

Περιοχή: Δήμος Ανατολικής Μάνης,  Λακωνία

Η ιστορία είναι μύθος, βασισμένη στα ευρήματα των αρχαιολόγων.

Η ιστορία είναι γνωστή στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

 

Γράφει η Σταυρούλα Ανδρονάκου

 

    Το σπήλαιο αυτό μπορεί να είναι το μέρος που ενέπνευσε το πανάρχαιο μύθο για τον θεό του κάτω κόσμου, τον Άδη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Η σπηλιά, με το όνομα Αλεπότρυπα, έστεκε ανεξερεύνητη για αιώνες στον κόλπο του Διρού στην Μάνη, ώσπου ένας άνδρας που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα βρήκε μια μικρή της είσοδο γύρω στο 1950. Το σπήλαιο είναι μακρύτερο από 1000 μέτρα και έχει μία τεράστια κεντρική αίθουσα  με την δική του υπόγεια λίμνη. 

    Οι ειδικοί πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες κάνοντας ανασκαφές στην σπηλιά και πιστεύουν ότι εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που έμειναν μέσα στην Αλεπότρυπα κατά τη νεότερη περίοδο της Νεολιθικής εποχής, κάνοντάς την έτσι ένα από τα παλαιότερα προϊστορικά χωριά στην Ευρώπη, μέχρι την κατάρρευση της εισόδου της (πιθανότατα από σεισμό)  όπου έθαψε όλους τους κατοίκους της  ζωντανούς.

   Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εργαλεία, πήλινα αγγεία, οψιανούς (ηφαιστιογενή πετρώματα), καθώς και ασημένια και χάλκινα αντικείμενα που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή. Βρέθηκαν επίσης ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία, σκελετοί ζώων,  μαρμάρινα ειδώλια. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αλεπότρυπα χρησιμοποιήθηκε από τους νεολιθικούς ανθρώπους ως καταφύγιο, ως κατοικία, ως μεγάλη αποθήκη αγαθών και ταυτόχρονα ως νεκροταφείο και τόπος λατρείας των νεκρών.

    Όμως το πιο σημαντικό εύρημα – ότι η σπηλιά χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφείο και για ταφικές τελετές – οδήγησε τους αρχαιολόγους ερευνητές στο να πιστεύουν ότι μπορεί να ενέπνευσε τον μύθο του κάτω κόσμου του Άδη. Ο πρώτος αρχαιολόγος που έκανε ανασκαφές μέσα στην Αλεπότρυπα, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, υποστηρίζει ότι για τους Νεολιθικούς κατοίκους, η σπηλιά ήταν ο κάτω κόσμος του Άδη, καθώς πραγματοποιούσαν ταφικές τελετουργίες και απέδιδαν τιμές προς τους νεκρούς.

    Το σπήλαιο όντως δίνει την εντύπωση του κάτω κόσμου.  "Φανταστείτε το μέρος αυτό να φωτίζεται από δαδιά, γεμάτο ανθρώπους που ανάβουν φωτιές και καίνε τους νεκρούς. Τα ταφικά μνημεία και οι τελετές που έλαβαν χώρα δίνουν στην σπηλιά την αίσθηση του κάτω κόσμου", λέει ο κ. Παπαθανασόπουλος.

    Ο Έλληνας αρχαιολόγος ανέκαθεν υποστήριξε ότι η σπηλιά ήταν ένας τόπος προσκυνήματος όπου ετάφησαν επιφανείς άνδρες, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για την πραγματική είσοδο στον Άδη, την πηγή της ελληνικής γοητείας για τον κάτω κόσμο.

    Οι αρχαιολόγοι έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να εξερευνήσουν ολόκληρο αυτό το θαύμα της φύσης.

 

 

 

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα (Διρού) και ο μύθος του κάτω κόσμου

Ευχαριστούμε την κ. Ανδρονάκου για την ιστορία και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το αξιόλογο αυτό σπήλαιο της περιοχής της!

bottom of page