top of page

 

13 Μαΐου 2015

Σήμερα επισκέφθηκαν το σπήλαιο οι βιολόγοι.Η ομάδα αποτελούνταν από 7 παιδιά που είχαν προετοιμαστεί να μελετήσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του σπηλαίου και της περιοχής γύρω από αυτό.

Όπως και οι προηγούμενες ομάδες οι βιολόγοι συγκέντρωσαν τον εξοπλισμό τους και ανηφόρισαν στο λόφο.

Βιολόγοι

Ζώα και φυτά μέσα στη σπηλιά

 

 

Παρατηρήσεις και καταγραφές στην είσοδο του σπηλαίου:

 

Διάφοροι ζωντανοί οργανισμοί στην πόρτα και δέντρα γύρω από την είσοδο.

 

Ζωντανοί οργανισμοί στην εύφωτη ζώνη του σπηλαίου και ρίζες δέντρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προχωρώντας προς το βάθος του σπηλαίου παρατηρούμε ότι δεν συναντούμε ζωντανούς οργανισμούς. Στην 4η αίθουσα του σπηλαίου στον επάνω όροφο συναντούμε γκουανό από νυχτερίδες, που όμως δεν κατοικούν πια εδώ.

 

 

Μαθαίνουμε πως όταν ζούσαν μέσα στο σπήλαιο νυχτερίδες, ζούσαν εκεί κι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί που τρέφονταν από το γκουανό. Καθώς οι νυχτερίδες έφυγαν, οι οργανισμοί αυτοί δεν έβρισκαν τροφή και εξαφανίστηκαν κι αυτοί.

 

 

Κατανοούμε λοιπόν την έννοια της τροφικής αλυσίδας και εντυπωσιαζόμαστε από το γεγονός ότι πίσω από τα σπήλαια κρύβεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα πολύ ευαίσθητο.

 

Παρατηρούμε σε διάφορα σημεία της οροφής του σπηλαίου να κρέμονται ρίζες... Είναι από τα δέντρα που φύονται στο λόφο κάτω από τον οποίο κρύβεται το σπήλαιο.

 

 

 

 

Πείραμα:

Έχουμε πάρει και μια γλάστρα με ένα φυτό μαζί μας. Το φωτογραφίζουμε και αφήνουμε τη γλάστρα σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο του σπηλαίου. Θα γυρίσουμε μετά από καιρό να την πάρουμε πίσω για να παρατηρήσουμε το φυτό (όσον αφορά την ανάπτυξη του, τη μορφή του, το χρώμα του).

Ζώα και φυτά έξω από τη σπηλιά

 

 

Βγαίνοντας έξω από το σπήλαιο αντικρύζουμε ένα μικρό φίδι. Ο κ. Βασίλης μας εξηγεί ότι το είδος αυτό δε δαγκώνει, αλλά παρόλα αυτά δεν πλησιάζουμε ποτέ κοντά σε ένα φίδι καθώς δε γνωρίζουμε αν είναι επικίνδυνα ή όχι.

Αυτή την εποχή στο Λόφο συναντά κανείς πολλά ζωάκια όπως σαύρες, χελώνες, αγριοκούνελα, σκουλίκια, διάφορα έντομα.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας έξω στο λόφο με σκοπό να μελετήσουμε λίγο και τα φυτά. Από εδώ και μετά μας συνοδεύει ο κ. Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος, ο οποίος έχει μελετήσει τη χλωρίδ του Λόφου Κιλκίς, έχει καταγράψει τα είδη των φυτών και των αγριολούλουδων της περιοχής και μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο των φυτών.

 

Αποκομίσαμε πολύτιμες γνώσεις για τα φυτά, μελετήσαμε τα χρώματα, τα αρώματα και τους καρπούς τους και τώρα μπορούμε να ονομάσουμε και να ξεχωρίσουμε μερικά από αυτά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασίλη Ιωαννίδη που μας διέθεσε χρόνο για αυτή την όμορφη περιήγηση στο Λόφο και μας κέντρισε το ενδιαφέρον για τα λουλούδια και τα φυτά του τόπου μας.

bottom of page